Hur gör man när man fått hem en leverans med medaka ägg?

När vi får medaka ägg levererat så följer vi ett par steg för att försäkra om att äggen har en bra möjlighet till kläckning och ynglen bra chans till att växa.

Först av allt går vi igenom alla och tar bort eventuella mjölkiga eller svampade ägg för att minimera risken till att fertila ägg infekteras. Även om äggen är okay när de skickats, så händer det att ägg dör under resan om paketet hanteras olämpligt, och svamp kan spridas till friska ägg.

flyttar ägg med pipett till handen.

dött ägg som måste tas bort.

separerar försiktigt det döda ägget från resten.

Vi lägger sedan de fertila äggen i en liten glasskål eller mugg med kranvatten på runt 20-25° vid fönstret (rumstemperatur). För vardera dag som inget kläckts så fyller vi på eller byter vatten i skålen med vatten som helst är någon enstaka grad över vattnet de ligger i. Beroende på hur den som skickar har hanterat äggen lägger vi även lite sera mycopur i (utspätt med vatten från annan bägare, vi använder inte en hel droppe för äggskålen).

Varför vi gör ovan är av följande anledning:

Det är noga att inte överstiga 27° för då finns det risk att honor förvandlas till hanar i äggen. Stiger temperaturen över 34° blir det endast hanar. Det är också bra om vattnet håller sig över 17°, eftersom lägre temperaturer riskerar att döda äggen, men även om 17° är gränsen så har det rapporterats att ägg klarat sig hela vägen ner till 7° utan större problem. Alltid bra att vara på den säkraste sidan dock. Huvudsaken är att äggen får lite syre via ”omrörning” av vattnet (vi blåser runt äggen med en pipett flera gånger om dagen).

Äggen står vid fönstret eftersom medaka är delvis ljusberoende och ska helst ha 15 timmar ljus per dag. Om man sköter ljustimmarna (behöver förstås inte vara solljus, även en stark lampa räcker i många fall), så skapar man inga störningar kring ”säsongen” hos fisken. Oftast kläcks de flesta äggen tidigt på morgonen, och lite fåtal ägg senare under dagen. De kläcks samtidigt många gånger även om äggen samlats in vid olika tillfällen.

Medaka ägg angrips lätt av svamp som inte går att motverka konventionellt, även om man använder fräscht kranvatten i en ny och ren låda eller skål. Framförallt döda eller infertila ägg drabbas lätt av svamp som sprider sig till fertila ägg. Därför är det rekommenderat att använda anti-fungal så som sera mycopur eller liknande.

När yngel kläcks så är det absolut säkrast att låta dem gå i kläckningskålen eller lådan i två veckor utan vattenbyten eller andra störningar. Detta kräver dock några liter vatten vilket inte är lika lätt att kläcka i. Och för att undvika ammonia bör man då mata exklusivt med paramecium, ”vinegar eels” (Turbatrix aceti) eller annan infusoria.

Det kan dock vara svårt att uppfylla detta, framförallt om man har lite plats eller om allt för många ägg kläcks genom veckan. Vi flyttar helt enkelt nykläckta yngel till en ”tillväxtlåda”.

Fångar in ett nykläckt yngel från ägglåda.

Släpper ynglet till tillväxt lådan.

Ett större yngel som fått flytta in i sista steget innan den går med de vuxna.

Vi flyttar därför våra yngel från kläckningskålen (eller vad annat man har) till en tillväxtlåda, så vi kan vara säkra på att de får utrymme och mat. För oss har det funkar det rätt bra att göra så. Vi använder en finnätshåv (alt. en långtidsmodell kaffefilter), till en 55L låg låda där de får växa till sig lite. Det ska inte vara rörelse av vattnet här heller, dvs. ingen luftsten eller pump, eftersom det kostar mycket energi för det lilla ynglet att simma mot strömmen och yngel i den här storleken lever nästan exklusivt på ytan. Små vattenbyten bör göras regelbundet efter de två första veckorna.

När vissa individer nått en storlek på ca 1cm flyttar vi dem till en ny låg 55L låda så att de inte kränker undan de individer som fortfarande är betydligt mindre och behöver växa till sig.

I foderväg är alltid levandefoder det absolut bästa alternativet, men har man inte tillgång till levandefoder som är litet nog så finns det alternativ. Vi kör på att krossa dr bassleer baby + nano till ett fint pulver med en sked på papper och ger dem en liten dos i taget flera gånger per dag. Alternativ, så kan man använda sera micron eller liknande yngelfoder, men vi upplever att risken för ammonia ökar mer med de alternativ vi testat, fast det beror förstås på hur mycket utrymme/vatten det finns där yngel går och om man har andra djur i lådan som tar hand om rester, så som snäckor, daphnia och räkor.

Att tänka på. Vissa stammar blir lätt undankränkta av andra under hela ungdjursstadiet (t.ex. himedaka blir lätt undankränkt), av den anledningen kan vi inte rekommendera att sätta fiskarna tillsammans förens de når fullvuxen storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *